Ce se întâmplă de la 1 mai dacă nu ți-ai activat cardul de sănătate

Publicat: 22/04/2015, 10:18
Actualizat: 28/05/2015, 18:35

„Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru inițializarea cardului, care poate să rămână neactivat și un an sau doi. Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-și activa cardul. Inițializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asigurații pot păstra cardul neactivat și un an, și doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic”, a precizat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la conferința „Drepturile pacinților – între teorie și practică” .

Vasile Ciurchea a adăugat că persoanele care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conștiință, pot primi o adeverință cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul și care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate.

De asemenea, cei care, până la 1 mai, nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe eliberate de casa de asigurări de sănătate.

În cazul în care asigurații constată nereguli privind utilizarea cardului, aceștia pot face reclamații la numărul de telefon, scris pe cardul de sănătate.

Președintele CNAS a mai spus că orice duplicat eliberat, pentru că vechiul card a fost deteriorat sau pierdut, se plătește de către asigurat, taxa fiind de 15 lei. În schimb, dacă un card de sănătate a fost inscripționat greșit, pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurări de sănătate.

„Vreau să fac încă o mențiune: pe card nu va fi trecută nicio dată medicală decât dacă pacientul dorește acest lucru. De asemenea, acceptul pentru donarea de organe se face numai cu declarație notarială. Altfel spus, niciun pacient nu poate cere medicului de familie să îi înregistreze în card dorința de a-și dona organele, în caz de moarte cerebrală, dacă nu prezintă această declarație notarială”, a adăugat Ciurchea.

El a mai spus că un pacient va prezenta cardul de sănătate atât la internare, cât și la externare. „Dacă pacientul are nevoie de un consult în alt spital, atunci, sigur, va fi folosit din nou cardul”, a precizat Ciurchea.

Cardul național de sănătate va deveni obligatoriu pentru asigurați din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puțin de farmacist. Operațiunea de activare durează cel mult 30 de secunde și constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea și apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgență nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×